Komputer Lembap/’Hang’

Pernahkah komputer anda mengalami situasi lembap dan tergantung (hang)? Apakah faktor yang menyebabkan komputer anda mengalami situasi seperti ini?

Cakera keras (hard disk drive) anda tidak dipernah melakukan proses difragment.
Terdapat banyak perisian (software) yang dipasang (install) pada cakera keras anda.
Spyware / virus / trojan/ brontok sedang beroperasi di komputer tanpa anda sedari.
Kapasiti memori (RAM) komputer anda hanya sedikit dan tidak mampu menjalankan proses applikasi yang berat seperti Adobe Photoshop yang memerlukan RAM berkapasiti 512MB (recommended)
Cakera keras anda tidak dibuat proses pembahagian (partition)
Cakera keras anda mempunyai bad sector
Setelah meneliti faktor-faktor ini, apakah jalan penyelesaian yang perlu anda ambil? Di bawah ini, disertakan antara langkah penyelesaian yang berguna kepada anda.

Lakukan proses difragment pada cakera keras (hard disk drive) anda sekurang-kurangnya sekali sahaja seminggu. Jika anda malas melakukan sekali seminggu, anda boleh jalankan proses ini sebulan sekali.
Lakukan proses Disk cleanup setelah selesai melayari internet. Saya lebih suka menggunakan perisian ccleaner yang lebih efektif daripada utiliti windows iaitu Disk cleanup. Perisian ccleaner boleh didapati di laman http://www.ccleaner.com/
Anda juga boleh memindah turun (download) perisian seperti Microsoft Antispyware dan AVG Anti Virus Free Edition untuk mencegah serangan spyware dan juga virus.

Buang (uninstall) perisian yang tidak digunakan atau yang jarang digunakan.

Anda boleh melakukan proses pembahagian (partition) pada cakera keras jika kapasiti cakera keras adalah besar. Bagi Windows XP, digalakkan membuat pembahagian dalam format NTFS.
Bagi cakera keras yang mempunyai bad sector, anda boleh melakukan proses Low Level Format. Kepada yang kurang arif dalam melakukan proses Low Level Format, sila dapatkan bantuan daripada rakan anda yang arif dalam hal ini. Jika cakera keras anda mempunyai banyak bad sector, anda dinasihatkan membeli cakera keras yang baru.
Jika komputer anda mempunyai kapasiti memori (RAM) yang sedikit, anda boleh mengeluarkan sedikit belanja untuk membeli memori yang lebih besar kapasitinya.
Anda juga boleh mengurangkan bilangan proses startup. Anda boleh pergi ke Start Menu > Run dan kemudian taipkan msconfig dan diikuti dengan enter. Selepas itu pilih startup taskbar dan buang (uncheck) kotak applikasi yang tidak diingini. Klik Ok dan restart komputer anda.
Anda boleh mengurangkan bilangan Font yang terdapat di komputer anda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: